HTML

BoldogBlog

ÖRÖM MINDEN NAPRA ***************************** "Csak az ember képes gyűlölni. De az ember nem arra született, hogy gyűlöljön, hanem arra, hogy szeressen s szeretve legyen... A SZERETET TESZI AZ EMBERT EMBERRÉ"

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A TARTALOMBÓL

Friss topikok

  • krepler: Köszönöm, hogy feltetted, nagyon szeretem! (2020.05.28. 18:23) KIPLING: Purun Bagát csodája
  • ifjuver: Szép vers, mintha anyukám mondta volna.:) (2009.09.03. 18:12) HA (néhány tanács...)
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örülök, hogy egyre többen vagytok, egyre többen és többen olvastok. Ugyanakkor a... (2009.01.19. 13:41) Az okos ember sohasem sértődik meg...
  • nomyca: By!nekem is wan egy igaz baratnom akit nagyon szeretek hisz mindig velem van ha szuksegem van ra!!... (2008.12.08. 20:57) AZ IGAZI BARÁT
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örömeml tölt el, hogy az oldal egyre népszerűbb, látogatottsága folyamatosan nő.... (2008.11.09. 11:33) HUMOR: Számla a tehénről...
  • Lovas Éva: Köszönöm! :o) Szerintem is nagyon elgondolkodtató téma ez. A te blogod címe is izgalmasan hangzik.... (2008.10.08. 11:57) A világon mindenki plagizál
  • Szatmári Magdolna: Kedves Éva, nagyon tetszenek a képek, és a hozzá választott írások is.. Szeretettel üdvözöllek, Ma... (2008.08.21. 16:59) Gondold meg...
  • Magdolna Tabányi: gyönyörü képek láthatók (2008.07.01. 21:17) JÓÉJT!!!

Ha a só megízetlenül………

2008.09.29. 22:04 Lovas Éva

 

Szerelmes a szakácsnő………mondjuk, ha túl sósra sikeredik az étel.

Ami persze nem baj, mármint ha a szakács vagy a kukta szerelmes, a sok só viszont annál inkább. Ha ízetlennek érezzük az ételt, akkor sózunk. Van, aki ezt már oly mértékben megszokta, hogy meg sem kóstolja az ételt, hanem kóstolás nélkül sóz.

A Bibliában többször olvashatunk a sóról, mindig nagyon értékes volt, Jézus is beszél a sóról példázatában, miszerint sónak kellene lenni a környezetünkben.

Napjainkban nem probléma a só, roskadoznak alatta a boltok polcai, a finomítottól a tengeri jódozottig mindenféle sóval találkozhatunk.

Egymásnak ellentmondó információkat hallunk a sóról. Egyesek szerint semmit se sózunk, így is sok só kerül be a szervezetünkbe az élelmiszer adalékanyagokon keresztül, miközben a gyümölcsökből és egyéb élelmiszerekből is elég sót veszünk magunkhoz. A só-hívők szerint viszont a só nemcsak fűszer, hanem egyike a legfontosabb élelmiszereknek.

Már a méhben lévő magzat is találkozik a sóval, hisz a magzatvíz meleg, különleges víz-sóoldat, amely összetételében a vérre és az őstengeri vízre emlékeztet.

Szervezetünk  60%-ban folyékony alkotóelemekből áll, így nem csoda, ha a sóháztartás felbomlása  könnyen galibát okozhat. A víz az élet elixírje, fontos feladata lenne a sejtek tisztításában és salaktalanításában. A túlzott só fogyasztás miatt viszont nem jut el oda, és így alakul ki például az ödéma, merthogy a sejtek fokozatosan kiszáradnak, miközben a szervezetet elárasztja a víz.

A sót másként  nátrium-kloridnak hívjuk. A vízhiányért két ásványi anyag felelős, a nátrium és a kálium. A kálium felel azért, hogy a létfontosságú folyadék a sejten belül megőrződjék. Nézzünk egy érett gyümölcsöt, melynek akár 80-90%-a víz, mégsem folyik szét a kezünkben, mert a kálium nem engedi. A nátrium felel a  sejteken kívüli a logisztikáért, az anyagcsere folyamatokért. Akkor vagyunk egészségesek, ha a sejteken kívül és belül is, a kívánatos mennyiség áll rendelkezésre ezekből az anyagokból.

Érdekes emlékem él Kétegyházáról, amikor pék nagymamám arról beszélt, hogy mindig legyen a háznál egy zsák só, mert a második világháborúban a só olyan érték volt, hogy cserekereskedelemmel bármit kaphattak érte. Egy pékségben pedig különösen, hisz milyen ízű illetve ízetlen lenne a kenyér só nélkül.

A sóra tehát szükségünk van, de nem mindegy milyen sót eszünk illetve veszünk. A normál konyhasó finomított, amelyben egy sor tartósítószer és segédanyag is van, például alumínium-hidroxid, amely egyesek szerint az Alzheimer kor kialakulásához is vezethet.

A sóval kapcsolatos vizsgálódásom eredményeként arra jutottam, hogy tekintettel kell lennünk a különbségekre. A só jó vagy rossz volta, nemcsak az adagolástól függ. Figyelembe kell venni a minőséget, a só eredetét, valamint szakszerű alkalmazását.

A só fogyasztás 65%-át a kémiai nagyipar használja fel, a téli utcasózásra 12%, a konyhai fogyasztásra 5% só megy el. Beszélhetünk még gyógyító sóról is, például a Holt-tenger sója az egyetlen a világon, amely a pikkelysömörre jó.

A só tehát életelemünk. És lelki életelemünk is?

Mi történik akkor, ha a só megízetlenül?

Jézus azt mondja:  „Jó a só, de ha a só ízetlenné válik, hogyan adjátok vissza az ízét? Legyen bennetek só, és békességben éljetek egymással."

Napjainkban milyen jó lenne, ha ez a só minden adalék és szennyező anyag nélküli lenne, és nem romolna meg, hanem megtartaná azt az ízt, amelyet eredetileg kapott. És ehhez is hozzá kapcsolódik a békesség, azaz a felhívás, hogy éljünk békességben egymással. Akkor lehetünk igazi só, adhatunk ízt a világnak, ha nem békétlenséget, hanem béke ízét közvetítjük.

Az utak sózására több mint kétszer annyi sót használnak, mint konyhai fogyasztásra. Mi tehát még a só szerepe? Jégoldás. A körülöttünk lévő jeget kell, kellene  olvasztanunk.

A  só a beszédre is hat,  a Biblia szerint.

Pál apostol azt mondja:
”Beszédeteket mindenkor kedvesség öntse el. Sóként fűszerezze azt tudásotok, hogy kinek-kinek milyen feleletet kell adnotok.”  

És kilyukadtunk a kommunikáció fontosságához. Nem elég, hogy azt tanácsolja a Biblia, hogy éljünk békességben egymással, hanem  tudásunk fűszerezzük sóval, megfelelő kommunikációval.

És ez ad ízt napjaink politikai, társadalmi közegében. Legyünk így, ilyen sók.

 

2008.09.27.                                                Durkó Sándor László

Szólj hozzá!

Címkék: kommunikáció szerelem biblia ember tanács fűszer oldás jég

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaseva.blog.hu/api/trackback/id/tr35688125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása