HTML

BoldogBlog

ÖRÖM MINDEN NAPRA ***************************** "Csak az ember képes gyűlölni. De az ember nem arra született, hogy gyűlöljön, hanem arra, hogy szeressen s szeretve legyen... A SZERETET TESZI AZ EMBERT EMBERRÉ"

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A TARTALOMBÓL

Friss topikok

  • krepler: Köszönöm, hogy feltetted, nagyon szeretem! (2020.05.28. 18:23) KIPLING: Purun Bagát csodája
  • ifjuver: Szép vers, mintha anyukám mondta volna.:) (2009.09.03. 18:12) HA (néhány tanács...)
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örülök, hogy egyre többen vagytok, egyre többen és többen olvastok. Ugyanakkor a... (2009.01.19. 13:41) Az okos ember sohasem sértődik meg...
  • nomyca: By!nekem is wan egy igaz baratnom akit nagyon szeretek hisz mindig velem van ha szuksegem van ra!!... (2008.12.08. 20:57) AZ IGAZI BARÁT
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örömeml tölt el, hogy az oldal egyre népszerűbb, látogatottsága folyamatosan nő.... (2008.11.09. 11:33) HUMOR: Számla a tehénről...
  • Lovas Éva: Köszönöm! :o) Szerintem is nagyon elgondolkodtató téma ez. A te blogod címe is izgalmasan hangzik.... (2008.10.08. 11:57) A világon mindenki plagizál
  • Szatmári Magdolna: Kedves Éva, nagyon tetszenek a képek, és a hozzá választott írások is.. Szeretettel üdvözöllek, Ma... (2008.08.21. 16:59) Gondold meg...
  • Magdolna Tabányi: gyönyörü képek láthatók (2008.07.01. 21:17) JÓÉJT!!!

IDŐJÁRÁS A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN - Előrejelzés hosszú távra

2009.01.12. 23:24 Lovas Éva

Ha minden jól megy, január 27-ével letudhatjuk a kellemetlen, zimankós időt!

Az utóbbi hetek kellemetlen időjárását várhatóan barátságos, enyhe, sőt , az évszakhoz képest kifejezetten meleg időjárás váltja fel februárban és márciusban. Az enyhülés napokon belül várható, majd röpke időre nagy hideg jön 27-e körül, és utána már vége a fagyoknak!
Hogy, ezt honnan veszem?
Nos, egy kedves ismerősömtől, aki szintén egy ismerősétől tudja. (ahogyan az már lenni szokott)

A Karsay Istvántól "beszerzett" előrejelzést tavaly volt alkalmam tesztelni. Működött. Nagyon remélem, idén is fog, hiszen jókat ígért.
(Leszámítva, hogy, ha logikáját követve, előre gondolok, lesz vagy 2-3 iszonyatos, alig elvislehetően meleg hetünk júniusban.)

Erre egyébként meg is van minden esély, hiszen emlékszem, már gyerekkoromban létezett a kis , hosszúkás papírszeletke, eelyen hónapokra előre volt jelezve a várható időjárás. A SZOT üdülőkben eltöltendő időt próbálták szüleim kollágái e szerint ütemezni. A "Jugó" időjárás előrejelzés címen futott, ha jól rémlik...
Akkor, amennyire tudom, ezek a naptárok eléggé megbízhatóan működtek.
(Úgy hiszem, néhány évre pontosan ezek utódaira bukkantam.)
Mint Karsay Istvántól tudom, évek óta ő is hasonlókat tapasztal:
-Egy kedves barátom rendszeresen elküld egy időjárás jelentést évek óta, ami nagyon pontosnak bizonyult eddig, sokan már a nyári szabadságukat is ennek a figyelembevételével tervezik meg, ami nagy szó ebben a felfordult meterológiai rendben, amikor a meterológusok is csak egy hétre mernek előre tervezni.


 

 

 


Amikor megkérdeztem, hogy mi az eredete az elemzésnek, a következőket írta nekem:

 

 

 


A módszer Borisz Kolycsickitől ered, aki egy cári katonatiszt volt és 1919-ben Jugoszláviába menekült. Ott a kormány vízügyi feladatokkal bízta meg, Szlankamennél, ahol a Tisza a Dunába torkollik, ott dolgozott Erzsike feleségével együtt. Talán gátőrnek is nevezhetnénk őt. Az volt a dolga, hogy naponként jegyezze a két folyó vízállását, és egy napon elhatározta, hogy a hőmérsékletet is jegyezni fogja. Így került papírra a napi hőmérsékleti érték, amit hónaponként egy vonallal összefogott és egy hullámzó diagramot kapott. Egy nap az átlátszó pausz-papírra rajzolt diagram kiesett a kezéből és megfordítva esett az asztalra (akárcsak a lekváros kenyér) és meglepve látta, hogy a diagram hasonlít a 6 hónappal későbbi hőmérsékleti görbére. Az ötlet így került finomítás elé, amit most Starcevic barátom csinál - számítógéppel. Én még ismertem Kolycsicki bácsit és Annuska nénit is . Borisz bácsi később mozgósította a szomszédság gyerekeit, hogy azok szorgalmasan jegyezzék a napi hőmérsékletet, a gyerekek közül az említett Starcevic barátom maradt meg, aki azóta geológiát tanult és most belgrádi egyetemen tanítja ezt, de kormány megbízatással Afrikát is járja, jelenleg Líbiában dolgozik, kőolaj után kutat. A módszer lényege tehát az, hogy a leírt napi hőmérséklet 6 hónappal később nagyjából fordítottan ismétlődik, tehát ha januárban nagy a hideg, akkor júniusban rekkenő lesz a hőség - azokon a napokon. Most már nem kell naponként korán reggel felkelni és mérni a hőmérsékletet, mert a meteorológiai állomások ezt elvégzik, csak a diagramot kell papírra vetni és megfordítva átrajzolni. A légáramlások irányának a meghatározását nem tudom.

 


No, és most nézzük, mint mond az előrejelzés idén január-február-március hónapokra?

 

Felemás tél


 

 

A JANUÁR végre olyan hónapnak ígérkezik, amilyenek a téli hónapok voltak még a békebeli békében. Hideg lesz és sok hó, jeges széllel. Az első néhány nap után egy hosszú időszak következik, amelyben a tél kimutatja majd igazi mivoltát. Ötödikétől huszadikáig a hőmérséklet folyamatosan fagypont alatti lesz, a hőmérő higanyszála az 5. fokon fog megrekedni. Sok lesz a hó, és az utakon jeges szél fogja építeni a hótorlaszokat. Huszadika után kissé megenyhül az idő, de 27-e táján rövid időre még betör egy hideg léghullám, de utána megkezdődik egy enyhülés. Ami a telet illeti, ennyi az egész.


 

FEBRUÁR hónap szokatlanul enyhének ígérkezik. A hónap elejétől már fagypont fölötti lesz a napi hőmérséklet és napról napra egyre enyhébb lesz az idő. Ötödikétől huszadikáig 10 fok körüli értékeket mérünk, ezután pedig 20 fokra is felmelegszik a levegő hőmérséklete. Hóesés ugyan nem lesz, de eső igen. Főleg 10-e, 15-e és 25-e tájékán. Ködre számítsunk 4-én, a széljárások déliek, délnyugatiak és nyugatiak lesznek.


 

A MÁRCIUS hónap az enyhe februárhoz képest kissé hűvösebbnek ígérkezik. A napi hőmérsékleti értékek ugyan nem lesznek fagypont alattiak, 10-15 fok körüli értékeket fogunk mérni. A hónap folyamán két enyhe léghullám betörése várható, amikor 20 fokra is felmelegszik az idő. A hónap derekán lesz egy néhány napos lehűlés, amikor a reggeli hőmérséklet fagypont alatti lesz, de napközben 5 fokra is felmelegszik az idő. Ekkor bőségesebb csapadékra is lehet számítani erős széllökésekkel. Sűrű ködre számítsunk 17-e tájékán. A hónap folyamán gyakoriak lesznek a nyugati és az északnyugati légáramlások.

Az előrejelzést összeállította

Dr. Miroslav Starcevic egyetemi tanár

 


Borisz Kolycsicki módszere alapján


Szólj hozzá!

Címkék: időjárás hónap meleg hideg hőmérséklet diagram előrejelzés jugoszláv hosszútávú

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaseva.blog.hu/api/trackback/id/tr71873931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása