HTML

BoldogBlog

ÖRÖM MINDEN NAPRA ***************************** "Csak az ember képes gyűlölni. De az ember nem arra született, hogy gyűlöljön, hanem arra, hogy szeressen s szeretve legyen... A SZERETET TESZI AZ EMBERT EMBERRÉ"

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A TARTALOMBÓL

Friss topikok

  • krepler: Köszönöm, hogy feltetted, nagyon szeretem! (2020.05.28. 18:23) KIPLING: Purun Bagát csodája
  • ifjuver: Szép vers, mintha anyukám mondta volna.:) (2009.09.03. 18:12) HA (néhány tanács...)
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örülök, hogy egyre többen vagytok, egyre többen és többen olvastok. Ugyanakkor a... (2009.01.19. 13:41) Az okos ember sohasem sértődik meg...
  • nomyca: By!nekem is wan egy igaz baratnom akit nagyon szeretek hisz mindig velem van ha szuksegem van ra!!... (2008.12.08. 20:57) AZ IGAZI BARÁT
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örömeml tölt el, hogy az oldal egyre népszerűbb, látogatottsága folyamatosan nő.... (2008.11.09. 11:33) HUMOR: Számla a tehénről...
  • Lovas Éva: Köszönöm! :o) Szerintem is nagyon elgondolkodtató téma ez. A te blogod címe is izgalmasan hangzik.... (2008.10.08. 11:57) A világon mindenki plagizál
  • Szatmári Magdolna: Kedves Éva, nagyon tetszenek a képek, és a hozzá választott írások is.. Szeretettel üdvözöllek, Ma... (2008.08.21. 16:59) Gondold meg...
  • Magdolna Tabányi: gyönyörü képek láthatók (2008.07.01. 21:17) JÓÉJT!!!

A gyógyító kör I-rész.

2008.08.02. 23:25 Lovas Éva

Beszélgetés egy lelki tanítóval.

 


Srila B.A. Paramadvaiti Maharaj:
vaisnava szerzetes, lelki tanítómester.

.
"Beszéljünk a kapcsolatokról azokkal az emberekkel, akik még nem értik világosan, mi a rendeltetésük az életben, hogyan érik el a lelki tökéletességet. Itt most általánosságban beszélünk. Azt mondjuk, az egészséges elme segít abban, hogy egészséges legyen a testünk. Az egészséges ételtől egészséges lesz a test, az egészséges törekvés segít abban, hogy egészséges módon cselekedjünk. Az „egészséges” szó talán nem egészen egyértelmű, de ha alaposabban megvizsgáljuk, látni fogjuk, hogy mégis az. Amikor egészségről beszélünk, ez alatt azt értjük, ami normális vagy hasznos. A tudat önmagában véve egészséges, de néha befedi az anyag befolyása."

Kérdés:
Hogyan teremtsük meg ennek szellemében az egészséges emberi kapcsolatokat?

Válasz:
Csak egészséges tudatban lehet fenntartani a kapcsolatot más emberekkel. Az egészséges kapcsolat minden szinten kívánatos – gyerekekkel, szülőkkel, szomszédokkal, azokkal, akik minket irányítanak, azokkal, akiket mi irányítunk, jobb anyagi helyzetben vagy anyagilag bizonytalan helyzetben vannak. Mindenféle kapcsolat fenntartása egészséget és érettséget igényel.
Ez az érettség van meg a tiszta tudatban. Meg kell tanulnunk, hogyan tisztítsuk meg, hogyan emeljük föl a tudatunkat. Ebben az értelemben azt mondhatjuk, hogy az egészség útja a tanulás.
Az egészséges emberi kapcsolatok egyetlen pillanatra sem engedhetik meg, hogy mások érdekei ellen cselekedjünk.

Egyesek azt állítják, hogy vallásosak és szeretik a többieket, de aztán látjuk, hogy ölnek. Megölik az állatokat, és néha még az embereket is.
Miféle szeretet ez? Azt mondhatjuk, az egészséges kapcsolat azt jelenti, törődünk mások szükségleteivel és jó közérzetével. Még ha nem is tudjuk megérteni őket, azt, ahogyan cselekszenek, vagy gondolkodnak, legalább ne sértsük meg az érdekeiket.

Ezt az egészséges attitűdöt nevezhetjük erkölcsnek is.
Ezeket a dolgokat nem nehéz megérteni.

Akkor válik nehézzé, amikor a gyakorlatban kell alkalmaznunk, amikor kapcsolatban kell lennünk másokkal. Nagyon tévedünk, ha azt gondoljuk, az anyagi érdekeink és örömünk feljogosít arra, hogy másoknak gondot vagy szenvedést okozzunk. Ez nyilván ellenkezik az egészséges viselkedés elvével, ez okozza a sokféle problémát, amelyekkel a világban találkozunk.


Az egészséges kapcsolatok középpontja a dharma, az isteni törvény.
Az ilyen kapcsolatok központi jellemzője az élet magasabb értékeivel és ideáljaival kapcsolatos ajánlások kicserélése. Minél magasabbra akarunk jutni a lelki törekvéseinkben, annál érzékenyebbé kell válnunk arra, hogy mások hogyan érzik magukat. Ez nagyon fontos. Pozitívvá és építővé kell válnunk az emberi kapcsolatainkban.


Kérdés:

Mi a helyes viselkedés gyakorlata?

Válasz:
Valamennyi, egészségesnek elfogadható hagyományban a lelki tanítók a fenti megfontolásokat támogatták. Nem méltók a lelki terminológia használatára azok, akik gyűlöletet és félelmet terjesztenek a hitük nevében.

Ez nem keménység, és nem utasítja el a misztikus kinyilatkoztatást.
A félelmet keltőknek és veszélyeseknek vagy nincs misztikus kinyilatkoztatás a hátterükben, vagy olyan mértékben figyelmen kívül hagyják, hogy inkább bűnöző elemeknek lehet tekinteni őket, mintsem spiritualistáknak.
Ha meg is próbálják használni a spiritualisták szótárát, hogy másokat bolonddá tegyenek, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, ne fogadjuk el lelkinek azt, ami nem az.
Most az egészséges viselkedésre koncentrálunk.

Az egészséges viselkedés egy nagyon fontos szempontja az, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a testünkkel. Tudnunk kell, hogyan gondozzuk helyesen a testünket.
A testet nem mi teremtettük, de segíthetünk rajta, vagy árthatunk neki. Ez a cselekedeteinktől függ. A feleségünket és a gyerekeinket sem mi teremtettük, és nem a mi tulajdonaink. Magasabb erők áldásai. Jól is, rosszul is bánhatunk velük. A szabad akaratunk, hogy döntsünk és helyesen cselekedjünk.

folyt.köv.


Boldogság rovata

Szólj hozzá!

Címkék: élet egészség test boldogság szív akarat szabad mester tanító cselekedet

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaseva.blog.hu/api/trackback/id/tr59597922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása