HTML

BoldogBlog

ÖRÖM MINDEN NAPRA ***************************** "Csak az ember képes gyűlölni. De az ember nem arra született, hogy gyűlöljön, hanem arra, hogy szeressen s szeretve legyen... A SZERETET TESZI AZ EMBERT EMBERRÉ"

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A TARTALOMBÓL

Friss topikok

  • krepler: Köszönöm, hogy feltetted, nagyon szeretem! (2020.05.28. 18:23) KIPLING: Purun Bagát csodája
  • ifjuver: Szép vers, mintha anyukám mondta volna.:) (2009.09.03. 18:12) HA (néhány tanács...)
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örülök, hogy egyre többen vagytok, egyre többen és többen olvastok. Ugyanakkor a... (2009.01.19. 13:41) Az okos ember sohasem sértődik meg...
  • nomyca: By!nekem is wan egy igaz baratnom akit nagyon szeretek hisz mindig velem van ha szuksegem van ra!!... (2008.12.08. 20:57) AZ IGAZI BARÁT
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örömeml tölt el, hogy az oldal egyre népszerűbb, látogatottsága folyamatosan nő.... (2008.11.09. 11:33) HUMOR: Számla a tehénről...
  • Lovas Éva: Köszönöm! :o) Szerintem is nagyon elgondolkodtató téma ez. A te blogod címe is izgalmasan hangzik.... (2008.10.08. 11:57) A világon mindenki plagizál
  • Szatmári Magdolna: Kedves Éva, nagyon tetszenek a képek, és a hozzá választott írások is.. Szeretettel üdvözöllek, Ma... (2008.08.21. 16:59) Gondold meg...
  • Magdolna Tabányi: gyönyörü képek láthatók (2008.07.01. 21:17) JÓÉJT!!!

A gyógyító kör II-rész

2008.08.08. 23:08 Lovas Éva

Beszélgetés az élet dolgairól, egy lelki tanítómesterrel.

 
 

 
B.A.Paramadvaiti Swami
vaisnava szerzetes, lelki tanítómester



Kérdés:
Mi a helyes kapcsolat?

Válasz:
Az Oida terápiában ezt nevezzük egészséges létállapotnak. Ezért amikor a gyógyító körről beszélünk, arról a megértésről van szó, ahol mindenkinek egyet kell értenie a dharma univerzális, minden szektás és feltételekhez kötött megfontolást meghaladó elveiben.

Az univerzális dharma túl van a felekezeteken. Megfelel az emberek azon szükségletének, hogy beszéljenek egymással, együtt éljenek a bolygón.
A keresztény, muszlim, hindu és buddhista misztikusok legyenek barátok, és értékeljék egymást. Ez az alázat igazi természetéből fakad. Persze ha valaki árt a gyerekeidnek, ki fogja ezt elviselni? Amikor Jézus azt mondja, ha valaki megüti az egyik orcádat, tartsd neki oda a másikat is, ez nem azt jelenti, ha valaki megöli a gyerekedet, odaadod neki a másikat is.
Ez félreértés lenne.


Tudnunk kell, hogy mi a helyes és a helytelen, ennek alapján kell fenntartanunk a kapcsolatainkat. És még ha valaki nem osztja is a hitünket, legyünk vele pozitív kapcsolatban. Ezt az oktatásnak kell elérnie. Erre ma nagyon nagy szükség van. Az emberek döntő többsége elfogad valamilyen hagyományt és azt gyakorolja is, de nincs meg a valódi megértés. Az a tanítás tiszteletre méltó, amelyet az életben kapunk, és elvezet minket az egészséges állapothoz. Gyakorlatilag mindent tiszteletre méltónak tekintünk, ami a hasznunkra vált. Tiszteljük a hitet, amely táplálja az odaadást és a viselkedésünket a jóság kötőerejében.



Kérdés:

Milyen az egészséges kultúra?

Válasz:
Érdekes, hogy a kultúra szó a kultuszból származik, és a kultusz imádatot jelent. Más szavakkal, ahol nincs imádat, ott nincs kultúra.
Az egészséges kultúra azon elemek imádata, amelyek egészséges hatást gyakorolnak a tudatunkra és a viselkedésünkre. Manapság nagyon ellenzik azt, ami kulturálatlan. De nincs egészséges viselkedés vagy imádat.

A gyógyító kör valamennyi élőlény szükségleteit magában foglalja. Valamennyiünknek előre kell haladnunk, meg kell oldanunk a problémáinkat.
A gyógyító kör az egészséges irányvonal, szerető együttműködés és tisztelet azok iránt, akikkel megosztjuk az életet ezen a bolygón. Ezzel a megértéssel minden kulturálatlan viselkedés szemben áll az önérdekünkkel.


Annyira univerzális és hasznos dologra törekszünk, hogy annak ott kellene lennie minden oktatási rendszer tantervében. Mindenki számára abszolút szükségesek a mindent átfogó szeretet univerzális erkölcsi elvei.
Ezeket az ideálokat kell megvalósítanunk, ha egyéni és kollektív haladást akarunk. Legyünk készek arra, hogy mindent megtegyünk a cél elérése érdekében, hogy a kultúrát és a műveltséget tovább tudjuk adni a következő nemzedéknek. Akkor nem kell a saját hibáikból tanulniuk. Ha látják és hallják, mit tanultunk mi a tévedéseinkből, meg fogják érteni.

A gyerekeknek nem kell ugyanazon keresztülmenniük, ha a szüleik megfelelően tanítják őket.
Nyilvánvaló, hogy a gyógyító kör a lélek érdeke. Megközelíti a jóság kötőerejét, a szattva gunát. De nem áll meg ott. A kultúra elvihet egészen a legmagasabb érdekig, az Istenszeretet imádatához.
Elvezet Istenhez, aki velünk van időtlen idők óta. A kinyilatkoztatás ott van a misztikus hagyományokban, de csak azok érthetik meg, akik beléptek a jóság kötőerejébe, és ebben a tudatban cselekszenek. Ez teszi lehetővé a pozitív eredményeket.

Kérdés:
A boldogság meglátását?


Válasz:
Persze van sok apró dolog és részletkérdés, de ezek is logikusakká, természetessé válnak. Ha a jóság kötőerejében vagyunk, automatikusan megértjük, hogy a részegség nem jó. Hűséges kapcsolatban kell lennünk a feleséggel és a gyerekekkel. Ez a jellemző kíséri a konstruktivitásra törekvőket. Az örök pszichológia az, amely megmutatja, hogyan lehetünk boldogok. Segít abban, hogy túléljük a próbatételeket.

Minél tovább megyünk az utunkon, annál inkább megértjük, hogy az egész idő alatt egy nagy misztérium kísért minket, és a szeretetnek ez a nagy misztériuma a kulcs Istennel és mindenki mással való kapcsolatunkhoz.
Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a létezésünk eredetét.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy vannak szabályok és előírások az emberi kapcsolatokban. Még csak ne is gondoljunk másokra negatívan, a negatív beszédről és cselekvésről nem is beszélve. A jó gondolkodást jó cselekvés követi. A helytelen gondolkodásból helytelen beszéd származik, ostoba cselekvés, ismételt karmikus visszahatás.

folyt.köv.


Boldogság rovata

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek kultúra szabály boldogság hit bölcsesség mester gyógyít kör tanít

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaseva.blog.hu/api/trackback/id/tr46607468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása