HTML

BoldogBlog

ÖRÖM MINDEN NAPRA ***************************** "Csak az ember képes gyűlölni. De az ember nem arra született, hogy gyűlöljön, hanem arra, hogy szeressen s szeretve legyen... A SZERETET TESZI AZ EMBERT EMBERRÉ"

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A TARTALOMBÓL

Friss topikok

  • krepler: Köszönöm, hogy feltetted, nagyon szeretem! (2020.05.28. 18:23) KIPLING: Purun Bagát csodája
  • ifjuver: Szép vers, mintha anyukám mondta volna.:) (2009.09.03. 18:12) HA (néhány tanács...)
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örülök, hogy egyre többen vagytok, egyre többen és többen olvastok. Ugyanakkor a... (2009.01.19. 13:41) Az okos ember sohasem sértődik meg...
  • nomyca: By!nekem is wan egy igaz baratnom akit nagyon szeretek hisz mindig velem van ha szuksegem van ra!!... (2008.12.08. 20:57) AZ IGAZI BARÁT
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örömeml tölt el, hogy az oldal egyre népszerűbb, látogatottsága folyamatosan nő.... (2008.11.09. 11:33) HUMOR: Számla a tehénről...
  • Lovas Éva: Köszönöm! :o) Szerintem is nagyon elgondolkodtató téma ez. A te blogod címe is izgalmasan hangzik.... (2008.10.08. 11:57) A világon mindenki plagizál
  • Szatmári Magdolna: Kedves Éva, nagyon tetszenek a képek, és a hozzá választott írások is.. Szeretettel üdvözöllek, Ma... (2008.08.21. 16:59) Gondold meg...
  • Magdolna Tabányi: gyönyörü képek láthatók (2008.07.01. 21:17) JÓÉJT!!!

Hogyan kell szeretni önmagam? I.rész.

2009.03.05. 20:13 Lovas Éva

 Kérdezte tőlem keddi teltházas előadásomon egy hölgy, aki túl volt már az ötvenen. Nagyon becsültem érte, hogy ennyi ember előtt felmerte tenni ezt a valljuk be őszintén, igen intim kérdést...

 

Életünk, sorsunk, boldogságunk sikere döntő részben attól függ, milyen viszonyban vagyunk saját magunkkal. Ám aki hosszú időn keresztül nem becsüli magát, -akár, mert nem volt előtte jó példa és nem volt kitől ezt megtanulnia, vagy akár azért, mert eleve befelé forduló típus, bizony, nem tudhatja, hogyan kell kezdenie az önmagával kialakítandó, elemi érdekében álló harmónikus kapcsolatot.

Már maga a felismerés is óriási, amikor valaki rádöbben, hogy valószínűleg azért nem alakulnak számára kedvezően dolgai, mert képtelen elfogadni mások szeretetét, vagy pedig ami még ennél is rosszabb, nem érez senki iránt- önmaga iránt sem- részvétet, együttérzést, szeretetet.

Fásult, kiábrándult, szorongó mindennapjaira pedig már tudja, nem kívülről fog jönni a megoldás, hanem valamit neki, önmagának kellene tennie, de mit is tegyen és hogyan is álljon hozzá?

 

Néztem a hölgyet, aki ott ült velem szemben az első sorban. Láttam az arcán, hogy nem szívesen teszi fel ezt a valljuk be, nagyon intim, senkimásra nem tartozó kérdést, és azt is teljesen világosan láttam, hogy igazi választ vár, és nem talmi általános magyarázatot. Sokkal nagyobb a lelkében a kíváncsiság és az elszántság a változásra, mint az a gondolat, hogy ezért őt túl az ötvenen esetleg valaki kineveti. És itt kedződik az igazi út!

Amikor bátran felvállaljuk önmagunkat és már nem érdekel, hogy ki mit gondol rólunk, vagy életünkről, hanem csakis egyetlen egy dolog érdekel, még pedig az, hogy igazi választ kapjunk és felépíthessük végre azt az énünket, akik valóban vagyunk, ahelyett, akinek a szerepét most jobb híjján játszuk.

"Színház a világ és színész benne minden férfi és nő."
Mondta egykor William Shakespeare, a nagy drámaíró, akihez fogható sem ő előtte, sem ő utána sohasem született még ezen a Földtekén.

És valóban! Amikor nem vagyunk tisztában belső lényegünkkel, csodatévő teremtő energiáinkkal, belső forrásunk igénybevételének módjával, akkor csupán egy hatodrangú szerepre ítéljük jelenlegi önmagunknak hitt lényegünket.

Eddigi pályafutásom egyik legcsodálatosabb kérdését köszönhetem ennek a kedves, ismeretlen hölgynek.
Eszembe jutottak azok az idők, amikor számtalanszor neki futottam ennek a kérdésnek magam is, és nem találtam meg a módját, hogy egykori boldogtalan önvalómat felemeljem az emberi lét legalapvetőbb, legemelibb szintjére, arra, amit úgy hívunk:
egészséges önbecsülés.


Hogyan kell neki látni önmagunk szeretetének?
Holnaptól megosztom kedves olvasóimmal azokat a gyakorlati, egyszerű, könnyen kivetezhető praktikákat, amik nélkül sohasem kerülhetünk jó viszonyba azzal a lénnyel, aki jelen életünkben számunkra a leges-legfontosabb személynek kellene lennie, hiszen néküle még lélegezni sem vagyunk képesek: saját magunkkal!
folyt.köv.



Kassai Csilla rovata (kassaicsilla.virtus.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: élet praktika út energia fontos csoda szeret boldog személy shakespeare bátor kassai önbecsülés szorong

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaseva.blog.hu/api/trackback/id/tr21983930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása