A nagy csalán csípése irgalmatlan, ám fogyasztása rendkívül egészséges...
Azt tartják, a csalán a rheumás fájdalmakat is enyhíti, s ezért sokan csalán csokrokkal csapdossák egyébként sajgó testrészeiket. Meglehet, hogy így van, de az biztos, a teának való begyűjtése közben is igen kellemetlen, később viszkető, sőt, hólyagosodó sérüléseket szerezhetünk tőle. Én ezt ezért, jó szívvel, egyelőre nem ajánlanám senkinek. ( Az alapanyaggyűjtéshez pedig kesztyűt, azt viszont nagyon is!)
De, ha csíp, hogyan fogyasszuk?
Pl, teának! Szigorúan, csak forrázva! Tehát, a vizet felforraljuk, majd egy másik edénybe helyezzük a csalánleveleket, ráöntjük a forróvizet, és lefedve állni hagyjuk. Nagyon szép, ha átlátszó üveg edényben tartjuk, egy nap múltán egészen sötétzöld lesz!
S azután, a spenóthoz hasonlóan, sok más, ehető fogás is készülhet belőle.
Például:
Csalános Gnocchi
1 kiló zsenge csalán levelet pároljunk meg, a levétől alaposan kinyomkodva aprítsuk fel, és 6 egész tojással, fél kiló reszelt parmezánnal, 10 deka liszttel, fél kiló túróval, kis szerecsendióval, feketeborssal, sóval fűszerezve dolgozzuk össze. 2 evőkanállal kis galuskákat formázzunk a masszából, majd legalább egy órára hűtsük le, aztán főzzük ki, néhány perc alatt. Ha kiszedtük, locsoljuk meg olvasztott vajjal. Paradicsomszósszal tálalva az igazi!
Csalános rétes

A rétestésztából a szokásos rétegezés háromszorosát vegyük, s terítsük egy tepsi aljára, vajjal, vagy olajjal meglocsolva. A csalánleveleket felaprítva hagymával, esetleg fokhagymával, megdinszteljük, sóval , borsssal, s akár egyéb ízlés szerinti fűszerekkel ízesítjük. Ezt terítjük a rétestésztára, és egyenletesen elosztjuk rajta a feta sajtot, amit előzőleg kis kockákra vágtunk, majd az egészet még egy háromszoros réteg rétestésztával fedjük be, jól nyomkodjuk rá, és miután meglocsoltuk olvasztott vajjal, süssük a sütőben szép pirosra.
A két étel receptje a képen látható profi angol szakács, Hugh Fearnley-Whittingstall bemutatója alapján készült.

De, ha csíp, hogyan fogyasszuk?
Pl, teának! Szigorúan, csak forrázva! Tehát, a vizet felforraljuk, majd egy másik edénybe helyezzük a csalánleveleket, ráöntjük a forróvizet, és lefedve állni hagyjuk. Nagyon szép, ha átlátszó üveg edényben tartjuk, egy nap múltán egészen sötétzöld lesz!
S azután, a spenóthoz hasonlóan, sok más, ehető fogás is készülhet belőle.
Például:
Csalános Gnocchi
1 kiló zsenge csalán levelet pároljunk meg, a levétől alaposan kinyomkodva aprítsuk fel, és 6 egész tojással, fél kiló reszelt parmezánnal, 10 deka liszttel, fél kiló túróval, kis szerecsendióval, feketeborssal, sóval fűszerezve dolgozzuk össze. 2 evőkanállal kis galuskákat formázzunk a masszából, majd legalább egy órára hűtsük le, aztán főzzük ki, néhány perc alatt. Ha kiszedtük, locsoljuk meg olvasztott vajjal. Paradicsomszósszal tálalva az igazi!
Csalános rétes

A rétestésztából a szokásos rétegezés háromszorosát vegyük, s terítsük egy tepsi aljára, vajjal, vagy olajjal meglocsolva. A csalánleveleket felaprítva hagymával, esetleg fokhagymával, megdinszteljük, sóval , borsssal, s akár egyéb ízlés szerinti fűszerekkel ízesítjük. Ezt terítjük a rétestésztára, és egyenletesen elosztjuk rajta a feta sajtot, amit előzőleg kis kockákra vágtunk, majd az egészet még egy háromszoros réteg rétestésztával fedjük be, jól nyomkodjuk rá, és miután meglocsoltuk olvasztott vajjal, süssük a sütőben szép pirosra.
