HTML

BoldogBlog

ÖRÖM MINDEN NAPRA ***************************** "Csak az ember képes gyűlölni. De az ember nem arra született, hogy gyűlöljön, hanem arra, hogy szeressen s szeretve legyen... A SZERETET TESZI AZ EMBERT EMBERRÉ"

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A TARTALOMBÓL

Friss topikok

  • krepler: Köszönöm, hogy feltetted, nagyon szeretem! (2020.05.28. 18:23) KIPLING: Purun Bagát csodája
  • ifjuver: Szép vers, mintha anyukám mondta volna.:) (2009.09.03. 18:12) HA (néhány tanács...)
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örülök, hogy egyre többen vagytok, egyre többen és többen olvastok. Ugyanakkor a... (2009.01.19. 13:41) Az okos ember sohasem sértődik meg...
  • nomyca: By!nekem is wan egy igaz baratnom akit nagyon szeretek hisz mindig velem van ha szuksegem van ra!!... (2008.12.08. 20:57) AZ IGAZI BARÁT
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örömeml tölt el, hogy az oldal egyre népszerűbb, látogatottsága folyamatosan nő.... (2008.11.09. 11:33) HUMOR: Számla a tehénről...
  • Lovas Éva: Köszönöm! :o) Szerintem is nagyon elgondolkodtató téma ez. A te blogod címe is izgalmasan hangzik.... (2008.10.08. 11:57) A világon mindenki plagizál
  • Szatmári Magdolna: Kedves Éva, nagyon tetszenek a képek, és a hozzá választott írások is.. Szeretettel üdvözöllek, Ma... (2008.08.21. 16:59) Gondold meg...
  • Magdolna Tabányi: gyönyörü képek láthatók (2008.07.01. 21:17) JÓÉJT!!!

EGYÜNK CSALÁNT ! receptek és egyebek - akár spenótból is

2009.09.05. 16:12 Lovas Éva

A nagy csalán csípése irgalmatlan, ám fogyasztása rendkívül egészséges...


Azt tartják, a csalán a rheumás fájdalmakat is enyhíti, s ezért sokan csalán csokrokkal csapdossák egyébként sajgó testrészeiket. Meglehet, hogy így van, de az biztos, a teának való begyűjtése közben is igen kellemetlen, később viszkető, sőt, hólyagosodó sérüléseket szerezhetünk tőle. Én ezt ezért, jó szívvel, egyelőre nem ajánlanám senkinek. ( Az alapanyaggyűjtéshez pedig kesztyűt, azt viszont nagyon is!)

De, ha csíp, hogyan fogyasszuk?

Pl, teának! Szigorúan, csak forrázva! Tehát, a vizet felforraljuk, majd egy másik edénybe helyezzük a csalánleveleket, ráöntjük a forróvizet, és lefedve állni hagyjuk. Nagyon szép, ha átlátszó üveg edényben tartjuk, egy nap múltán egészen sötétzöld lesz!


S azután, a spenóthoz hasonlóan, sok más, ehető fogás is készülhet belőle.
Például:

Csalános Gnocchi

1 kiló zsenge csalán levelet pároljunk meg, a levétől alaposan kinyomkodva aprítsuk fel, és 6 egész tojással, fél kiló reszelt parmezánnal, 10 deka liszttel, fél kiló túróval, kis szerecsendióval, feketeborssal, sóval fűszerezve dolgozzuk össze. 2 evőkanállal kis galuskákat formázzunk a masszából, majd legalább egy órára hűtsük le, aztán főzzük ki, néhány perc alatt. Ha kiszedtük, locsoljuk meg olvasztott vajjal. Paradicsomszósszal tálalva az igazi!


Csalános rétes



A rétestésztából a szokásos rétegezés háromszorosát vegyük, s terítsük egy tepsi aljára, vajjal, vagy olajjal meglocsolva. A csalánleveleket felaprítva hagymával, esetleg fokhagymával, megdinszteljük, sóval , borsssal, s akár egyéb ízlés szerinti fűszerekkel ízesítjük. Ezt terítjük a rétestésztára, és egyenletesen elosztjuk rajta a feta sajtot, amit előzőleg kis kockákra vágtunk, majd az egészet még egy háromszoros réteg rétestésztával fedjük be, jól nyomkodjuk rá, és miután meglocsoltuk olvasztott vajjal, süssük a sütőben szép pirosra.
 
A két étel receptje a képen látható profi angol szakács, Hugh Fearnley-Whittingstall  bemutatója alapján készült.


 

Signorina Éva rovata (evalovas.virtus.hu)
 

Szólj hozzá!

Címkék: tv film e konyha étel öröm szakács spenót recept gasztronómia szeret különleges főz süt scalán gészséges

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaseva.blog.hu/api/trackback/id/tr881362131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása