HTML

BoldogBlog

ÖRÖM MINDEN NAPRA ***************************** "Csak az ember képes gyűlölni. De az ember nem arra született, hogy gyűlöljön, hanem arra, hogy szeressen s szeretve legyen... A SZERETET TESZI AZ EMBERT EMBERRÉ"

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A TARTALOMBÓL

Friss topikok

  • krepler: Köszönöm, hogy feltetted, nagyon szeretem! (2020.05.28. 18:23) KIPLING: Purun Bagát csodája
  • ifjuver: Szép vers, mintha anyukám mondta volna.:) (2009.09.03. 18:12) HA (néhány tanács...)
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örülök, hogy egyre többen vagytok, egyre többen és többen olvastok. Ugyanakkor a... (2009.01.19. 13:41) Az okos ember sohasem sértődik meg...
  • nomyca: By!nekem is wan egy igaz baratnom akit nagyon szeretek hisz mindig velem van ha szuksegem van ra!!... (2008.12.08. 20:57) AZ IGAZI BARÁT
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örömeml tölt el, hogy az oldal egyre népszerűbb, látogatottsága folyamatosan nő.... (2008.11.09. 11:33) HUMOR: Számla a tehénről...
  • Lovas Éva: Köszönöm! :o) Szerintem is nagyon elgondolkodtató téma ez. A te blogod címe is izgalmasan hangzik.... (2008.10.08. 11:57) A világon mindenki plagizál
  • Szatmári Magdolna: Kedves Éva, nagyon tetszenek a képek, és a hozzá választott írások is.. Szeretettel üdvözöllek, Ma... (2008.08.21. 16:59) Gondold meg...
  • Magdolna Tabányi: gyönyörü képek láthatók (2008.07.01. 21:17) JÓÉJT!!!

Átte: Találgatások az asztrológiáról és a 12 jegyről

2009.08.31. 00:02 Lovas Éva

Az első rész felvetései után az európai zodiákus jegyei most más jelenségekkel lesznek párhuzamba állítva.

Az előző részben szó volt róla, hogy a zodiákus 12 tagja az idők során összehasonlításra került belső szervekkel, életkorokkal, évszakokkal.Az előbb felhozott rendszerek nehezen vizsgálhatók, bonyolultak, és túl életszerűek. Szerintem hasznosabb a jegyeket összevonni egy olyan elvont és állandó világgal, amilyen a számoké. Például: a férfi-nő megfelelője a kultúrákban a páratlan-páros kettős, ami jó kiindulási pont lehet.
Az egyes szám a numerológusok szerint az egységet, a szabadságot képviseli, magában hordozza a világot. Személyiség, egyén. Az ezt jelképező pont nem függ semmitől, szabad. Bár még nem egyértelmű, hogy milyen elemről van szó, maga a szabadság egyszerű megjelenése inkább levegőt sejtet.

A számok felrajzolása szerintem nagyban megkönnyíti értelmezésüket: megmutatja szerkezetüket. Az egyes után következő kettes már két pontként ábrázolható, amit összeköt egy vonal.
A magyar nyelv már önmagában is sok segítséget ad: a kétség szó magában hordozza a kettes szám egyik fő jelentését. Egység megszűnése, szétválás, bizonytalanság. Ez nem jellemző egy föld jegyre- sokkal inkább a víz jegyek sajátja a csapongó, zavaros magatartás. Ez alapján valószínű, hogy a jegyeknél fennálló föld-levegő-víz-tűz sorrend alapján a 0 föld, az 1 levegő, a 2 víz, a 3 pedig tűz elemű lesz.

A 0, az 1, a 2 és a 3 az elemek alapjai:





Hasznos volt lerajzolni az eddigieket, ugyanis így a jegyeket és elemeket úgy lehet vizsgálni, hogy valójában nem is önmaguk, hanem egy megjelenési formájuk kerül nagyító alá. Néhány megjegyzés:
1. A képen látszik, hogy a két nőies elemnek bizonytalan a középpontja (víz), vagy egyáltalán nincs (föld), míg a két férfiasnak határozottan van. Ennek az a következménye, hogy a levegő és tűz jegyeknél hangsúlyosabb, erősebb a személyiség, ami meghatározó a magatartásban.
2. Az előző századokban felértékelődött az egyén különállása a világ többi részétől. Az a szabadság-elv, amit a liberalizmus is hirdet, az 1-es számon alapul, hiszen az ember önállósága ilyenkor a legnagyobb. Ez a szabadság gyakran terhes, mert az ember magányát is magával hozhatja.
3. A víz kettősségének nem csak bizonytalanság lehet a jelentése. A víz eleve érdekes: az egyes szám, ami a szabad személyiség jelképe, a kettesben kötődni kezd valamihez. A kapcsolat bonyolult fogalma idetartozik: barátság, szerelem, de lehet függés-függőség is (úr-alattvaló), ami nem feltétlenül emberek közt áll fenn. Pl.: alkoholizmus, drog (anyagi függőségek), ideológia, vallás (tudati függőség), álmok, vágyakozás valami iránt, akár testileg, akár szellemileg. Szó lehet valamiféle odaadásról, áldozatról, és ezzel épp csak elkezdtem a lehetőségek sorát.
4. A tűzet az különbözteti meg a levegőtől, hogy nem egyszerűen központja van (1), a külvilágra is erősebb hatással van (3). Ez megmagyarázza a hozzá tartozó erős alkotó- és tettvágyat, a hatni akarást, ami nem mindig jószándékú.
5. Az asztrológusok és ezoterikus gondolkozók ma már gyakran azonosítják az elemeket a halmazállapotokkal. Ez hasznos dolog, mert így méginkább látszik, hogy az elemek mennyire a valóságból származnak. A társítás egyébként eléggé magától értetődő: a földet a szilárd, a vízet a folyékony, a levegőt a gáz, a tüzet pedig a még kissé újnak számító plazma állapottal párosították össze. A plazma ionizált gáz, az anyagok hevítésével jön létre, amikből így leválnak elektronok, ez pedig egybevághat a tűz "fölös" energiájával, amit a külvilágra vetít ki, habár ez csak találgatás.

Ahogy a számoknál, úgy a jegyeknél is fennáll egy értelemszerű növekvés, vagyis ahogy haladnak előre, egyre bonyolultabbak lesznek. Ezért valószínű, hogy a gyermekkort, és a kezdetet képviselő jegyekhez tartoznak az egyszerű számok. A Kost a tavasz hírnökének tartják, az élet harcias indítójának, ahogy arról már szó volt. Ez alapján szerintem adódik, hogy a 3-assal legyen párosítva. ebből pedig meghatározható a többi jegy száma is.

Bak..........F.....0
Vízöntő.....L.....1
Halak........V....2
Kos..........T.....3
Bika.........F.....4==(0+4)
Ikrek.........L.....5==(1+4)
Rák..........V.....6==(2+4
Oroszlán...T.....7==(3+4)
Szűz........F.....8==(0+8)
Mérleg......L.....9==(1+8)
Skorpió.....V....10==(2+8)
Nyilas.......T.....11==(3+8)


Az állatöv háromszor megy végig mind a négy elemen ( FLVT-FLVT-FLVT ).
A számokat úgy akartam "megrajzolni", hogy tükrözzék ezeket az elemeket. Tehát ahogy az 1 levegő (Vízöntő) ==> Mivel az 5 is levegő (Ikrek), 1+4 -ként van ábrázolva. Ez a módszer azért is fontos, mert a jegyeknél valóban nagyon erős az elemek hatása, semmiképp se lehet azt figyelmen kívül hagyni. A Mérleget és az Ikreket például könnyű összekeverni, egyszerűen azért mert alapvetően meghatározzák őket bizonyos "légies" tulajdonságok.


A számok rajza 0-7 -ig:







Ezen a képen a jegyek a Baktól az Oroszlánig jelennek meg: a kérdés innen csak az, hogy ezekből az ábrákból mennyire érthetőek meg a jegyek.
Az első négy számot (0-1-2-3) - mint az elemek alapvető megjelenését - már próbáltam értelmezni. A Bak-Vízöntő-Halak-Kos négyes megfelel ennek a letisztult, egyszerű képletnek. A Halak álmodozó, elfolyó jellem, akinek fontos az odaadás, érzelmileg erősen függ a külvilágtól, eszméktől, álmoktól, ez pedig elég jól lefedi az előbb a vízről és 2-es szám szerkezetéről írtakat. A másik három jegynél is elmondható, hogy pontosak az egyezések. A Vízöntőnek erős a szabadságvágya, a Kosra pedig igaz, hogy állandóan akar valamit, tenni, beszélni, cselekedni. A kérdés az, hogy miben különbözik ezektől az újabb négyes?
Ezek ugyanis sokkal érdekesebbek: mivel a számok növekednek, bonyolultabb lesz a szerkezet. A Bika-Ikrek-Rák-Oroszlán négyesnél egy négyzet jelenik meg.
A 4-ről a numerológia úgy tartja, hogy stabil, erős szám, a világban levő rend, vagy magának a világnak a megtestesítője, ennek pedig lehet némi köze az itteni jelentéséhez. Azt mondják, hogy a Bika materialista jegy, fontos neki a testiség, a kézzelfoghatóság, szereti a földi örömöket. A jelszavának is a birtoklást rendelték.
Az életszakaszok és jegyek közti párhuzamot is bevonva a 4-7-ig levő számoknak a serdülőkortól (Bika) az élet kiteljesedéséig (Oroszlán) tartó időszak felel meg.
Ez alapján ez a négyzet jelentheti a közeget, amiben az ember elkezd valójában élni, a közösséget, amibe bekapcsolódik. A jelképek jellemzésében lehet találni bizonyos nyomokat: a Bika előbb említett tulajdonságai mellett ott az Ikrek: az asztrológusok szerint talán az Ikrek a legjobb társasági ember. Kommunikál, információt gyűjt, részben emiatt is ajánlott neki a kereskedői, újságírói, vagy más, társadalmi mozgékonyságot igénylő szakma. Az előbbiek alapján úgy tűnik, hogy az Ikrek igen jól boldogul az anyagi világban.
A Rákot az anyával azonosítják, családszerető, érzékeny léleknek álltják be, míg az Oroszlánt a leginkább uralkodásra születettnek, királyinak és nemesnek.
Mindegyik jegy elég harmonikus, jó kapcsolatban van a világgal, azzal a valósággal, ahol az élete telik. Ez a négyzet, vagy inkább tér lehet tehát a társadalom, a nép, vagy annak kisebb egysége, a család. Persze ez csak emberi vonatkozása a dolgoknak, idetartozik maga az ország, a város.
Az erre a négyesre illő név szerintem a "világi jegyek" lehet. Az első négy jelképnél nem található meg ez a kiépült kapcsolat.

Az Oroszlán után az utolsó négyes következik, ami az előző négyeshez képest nagyobb bonyodalmakat hoz magával. A számoknál kezdve a sort: a 7-ből 8 lesz.A Szűz az új föld-jelkép, számképének szerkezete pedig: 0(F)+4+4, vagyis:





A Bikával megjelenő első "szint" tehát megduplázódik a Szűzben. A valóság, vagyis a létezés összeköttetésbe kerül egy másik képzettel, akár egy másik valósággal, vagy legalábbis annak képével. További elemzés előtt álljon itt a Szűz-Mérleg-Skorpió-Nyilas jegyek ábrája.





A második tér jelentéséhez sorra kell venni megint a jegyeket.
-A Szűzre azt mondják, hogy elemző hajlamú, rendszerető személy, aki állandóan tökéletességre törekszik, és ezt nem csak magán, másokon is számon kéri. Anyagias, akár a többi földi jegy, de mégis szellemi úton, a rend igényével bánik az anyaggal.
-A Mérleg művészi hajlamú légies jegy, emellett fontos neki a harmónia, a szépség, az egyensúly, és az emberi kapcsolatok, hogy valakit szerethessen, valakihez kötődhessen.
-A Skorpió az előző kettővel szemben jóval nagyobb energiával, és beleérzéssel született jegy (Víz hatás). Az emberi elme rejtélyeit, annak mélységeit mindenki másnál jobban érti, átérzi, így szinte bárkit képes uralni. Az emberek kiismerése hatalmat ad neki, amit leginkább magán él ki. Vonzzák a titkok, olyan területekre merészkedik, amik a világon a legrejtélyesebbnek számítanak.
-A Nyilasnak érdekes jelképe van: Egy lovas íjász, néha kentaur, aki célba veszi a Napot. Az asztrológusok ezt a magyarázatot fűzik hozzá: Az állatias földi lény (nem negatív értelemben), aki kapcsolatba kerül az eszmék világával, amiket el akar érni.

Ezek után nekem világos a második "tér" rejtélye: Egy olyan szellemi világ tárul fel, amiben eszmények lakoznak, és ami a hagyományos földi élettől különállva létezik, bár azzal kapcsolatba kerül. Ezek szerint, amikor a Szűzre azt mondják, hogy tökéletességre törekszik, akkor arról van szó, hogy ez a második szint, egy eszményi képzet kényszeríti erre, ami benne fészkel.
A Mérleg a benne lakozó szépséges eszményképet, a békét próbálja megvalósítani.
Az európai zodiákus utolsó négy jegyét a való világ, és a második tér kötődése, sokszor viaskodása határozza meg.
A Skorpió és a Nyilas nem véletlenül hajlanak arra, hogy vallásosak legyenek, hisz az kielégíti a második, magasabb rendű valóság iránti igényeiket, amiket az első valóságban nem találnak meg könnyen. A Skorpió ráadásul víz elemű, folyékony, tehát nála ez még erősebb, misztikus támogatást kap. A Szűznél gyengébb ez a vágy, mivel a föld a valósághoz, és annak törvényeihez köti. (Mivel föld elemű, így az eszménye is kicsit anyagszerű)
Amit nem szabad elfeledni: Ez a szembenállás a 2-es szám természetéből származik, csak itt már két valóság áll szemben egymással. Ennek, ha jól sejtem, nincs misztikus háttere, a második valóság az emberi elmében létezik. Azt nem tudom pontosan megmondani, hogy az első valóság (vagyis a külső világ), vagy más hatások szülik, de létezik. Az is lehet, hogy a külső világnak egy elképzelt vágyképe, vagy épp egy rémisztő lehetőség megjelenése.
Mindenesetre az, hogy egy szint helyett kettővel kell számolni, magában hordja a válság lehetőségét, hisz ha az egyén két valóságban létezik, előbb-utóbb találkozik a bizonytalansággal. Az előbbiekből kiindulva ezt a jegynégyest "eszmény-jegyeknek" neveztem el.
Lassan véget ér a cikk: tudom, hogy nem sikerült igazán mélyrehatóan elemezni a jelképeket, én inkább az új módszer bemutatására törekedtem.

Van egy kérdés, ami még felvetődik az előbbi rendszerrel kapcsolatban. Az elemek fejlődésének négy lépcsőfoka van.
-Anyagi világba olvadva létező (Föld)
- abból kiemelkedő egyén (Levegő)
- aki valamivel erős kapcsolatba kerül (Víz)
- és végül elkezd kihatni a világra (Tűz)
A szintek, vagy terek felépítése is hasonló, itt azonban hiányzik a negyedik fokozat, legalábbis a számok ezt mutatják.





A negyedik szint akkor születne meg, ha a 11-es után a 12, 13, 14, és 15 következnének. Ez lenne a következő, a negyedik négyes, de a zodiákus körforgása szerint a Nyilas után a Bak jön, tehát a 11 után újra 0 lesz, és kezdődik elölről minden.
Az tehát biztos, hogy ez a négyes a Földön nem létezik. De ha elfogadjuk, hogy létezhet, mégis mit jelentene a harmadik szint? A fönti kép mutatja az elemekkel a párhuzamot. Ha abból indulunk ki, hogy ez is a tűz elemhez hasonló, akkor szó lehet a túláradó energiáról, és a teremtés erejéről, ami talán nem a földi körforgásban valósul meg, az új szintet már azon kívül teremti meg. Ezek alapján kapcsolatban lehet akár a túlvilági létezéssel. Ezt az utolsó gondolatsort nem szántam annyira a cikk részének, inkább csak érdekes lehetőségnek.

A végére talán még annyit: ha a számok és a jegyek előbb ábrázolt kapcsolata tényleg valós, akkor az állatöv felépítése valóban precíz, pontos ábrázolása egy természetes folyamatnak. Az is igaz lenne azonban, hogy a személyiséget elvileg meghatározó tulajdonságok pont olyan alapokból épülnek fel, amiből minden más esemény is a földön: emiatt könnyen "elkeveredhetnek" a többi hatással együtt, és így csak egy áramlatot, bár egy igazán erős áramlatot jelentenek az élet tengerén.


Nemsokára (remélem) lesz majd még egy rész, amiben néhány történelmi példát szeretnék bemutatni.





Köszönöm, hogy elolvastad, ha van valami észrevételed kérlek nyugodtan kommentáld a cikket!


átte rovata (atte.virtus.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaseva.blog.hu/api/trackback/id/tr491349736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása