HTML

BoldogBlog

ÖRÖM MINDEN NAPRA ***************************** "Csak az ember képes gyűlölni. De az ember nem arra született, hogy gyűlöljön, hanem arra, hogy szeressen s szeretve legyen... A SZERETET TESZI AZ EMBERT EMBERRÉ"

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A TARTALOMBÓL

Friss topikok

  • krepler: Köszönöm, hogy feltetted, nagyon szeretem! (2020.05.28. 18:23) KIPLING: Purun Bagát csodája
  • ifjuver: Szép vers, mintha anyukám mondta volna.:) (2009.09.03. 18:12) HA (néhány tanács...)
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örülök, hogy egyre többen vagytok, egyre többen és többen olvastok. Ugyanakkor a... (2009.01.19. 13:41) Az okos ember sohasem sértődik meg...
  • nomyca: By!nekem is wan egy igaz baratnom akit nagyon szeretek hisz mindig velem van ha szuksegem van ra!!... (2008.12.08. 20:57) AZ IGAZI BARÁT
  • Lovas Éva: Kedves Látogatók! Örömeml tölt el, hogy az oldal egyre népszerűbb, látogatottsága folyamatosan nő.... (2008.11.09. 11:33) HUMOR: Számla a tehénről...
  • Lovas Éva: Köszönöm! :o) Szerintem is nagyon elgondolkodtató téma ez. A te blogod címe is izgalmasan hangzik.... (2008.10.08. 11:57) A világon mindenki plagizál
  • Szatmári Magdolna: Kedves Éva, nagyon tetszenek a képek, és a hozzá választott írások is.. Szeretettel üdvözöllek, Ma... (2008.08.21. 16:59) Gondold meg...
  • Magdolna Tabányi: gyönyörü képek láthatók (2008.07.01. 21:17) JÓÉJT!!!

NEVET A KICSINEK! - Szavazhatsz!

2008.11.04. 22:46 Lovas Éva

Szép időben már láthatja a közönség a Fővárosi Állat és Növénykert egyhetes orrszarvú borjúját, mi több a neten a nevére is szavazhatunk.



Az istálló után a külső kifutóval is megismerkedhet immár az orrszarvú bébi.
Mostantól ugyanis szép idő esetén egy-két órát a szabadban tölthet az anyukájával, Luluval.

 


Az „apróságot” szombat óta egy tekintélyes méretű képernyőn már megcsodálhatták az érdeklődők, ám közvetlenül eddig csak az állatorvosoknak, illetve az orrszarvúakhoz beosztott állatgondozóknak volt lehetőségük szemrevételezni.

 

Mivel - hál Istennek - minden a legnagyobb rendben van körülötte, rendesen táplálkozik, és az elmúlt napokban nagyon mozgékonynak, virgoncnak mutatkozott, az állatkerti szakemberek úgy döntöttek, hogy mostantól kezdve egy kis időt már a kifutóban tölthet – természetesen az anyajával együtt.


A tervek szerint ezután minden olyan napon, amikor kedvező az időjárás, a délután, 2 és 3 óra körül anya és fia egy-két órát kint fognak tölteni a kifutón! Ilyenkor a látogatók is élőben csodálhatják meg őket.
A nap nagyobbik részében azonban továbbra is az istállóban tartózkodnak majd. Ilyenkor – ahogy eddig is – a már említett képernyőn lehet majd látni őket.


NÉVADÓÓÓ!
A kis orrszarvúnak még mindig nincs neve! Ezt a méltatlanságot az Állatkert minél hamarabb orvosolni szeretné. Hétfőtől az Állatkert weboldalán, valamint a helyszínen, az információs pavilonnál is lehet szavazni arra, hogy milyen nevet kapjon a jókora kis jövevény.

 



A hagyományoknak megfelelően a névnek mindenképpen L-betűsnek kell lennie, hiszen kezdőbetűjének meg kell egyeznie Lulu, a mama nevének kezdőbetűjével.
Múlthéten az állatkertbe már számos javaslat érkezett, amelyek között a Lenin éppúgy szerepelt ötletként, mint a Logaritmus. Azonban az is hagyomány, -és valljuk be, ésszerű - hogy afrikai eredetű nevet kell adni az ifjú orrszarvúnak.
Egy lelkesült e-mailben a Lumumba nevet ajánlották, amely ugyan megfelel ezeknek a kritériumoknak, azonban az egykori kongói miniszterelnök, Patrice Lumumba történelmi szerepe túlzottan ellentmondásosnak tűnik ahhoz, hogy az orrszarvú is ezt a nevet kapja.
Így végül az Állatkert munkatársai a következő nyolc nevet választották, hogy szavazásra bocsájtsák őket:

La-Roy,
Ligongo,
Lisimba, (= oroszlán , yao nyelven)

 

Loba,
Luam,
Lutalo, (= harcos, luganda nyelven)
és Luzuko.


ITT lehet szavazni.

Bevallom, némiképp befolyásolni kívántam a közvéleményt saját kedvenc nevem méltatásával, aztán rájöttem, hogy nem csak az tetszik. Most tehát én is vacillálok.
Azért néhány szempont( és a véleményem):



A Luzuko nekem kissé hosszúnak, és hangzás után tekintve, inkább keletiesnek tűnik. ( NE)

A La-Roy számomra "a király"-t jelent, ami igen szép lenne, és több szempontból is illő, valamint kéttagú, jól ejthető név.( OK)

Lisimba
ez volt eredetileg a ledvencem a nevek közül. Jó a dallama, ami még fontosabb: a kicsi nevének a mamájáé kezdőbetűjével kell kezdődnie. Ez az "L" de, hol marad a papi? Az apróságunk apját pedig, Simba-nak hívják... így igazi, bensőséges családi név lenne, ha ezt választjuk ( OK).

Loba
- Kedvesen hangzik, rövid, jól ejthető.(OK)

A többi név Ligongo, Luam, Lutalo kimondáskor kissé akadozó, egyéb indok sem szól mellettük.(NE)



 

 NA, MI MEGYÜNK!



SZIASZTOK!



****************************************
Az eső miatt ma még nem engedték ki a kicsit, így fotózni is csak a zárt térben, a borús időben félhomályos teremben tudtam. (Vakuzni meg, hogy ne zavarjuk őket, persze, tilos)

Próbáltam a képeket élvezhetőre felhozni... élvezni sajnos, e felvételeket nem, de kis fantáziával elképzelni, arányokat összemérni, tán lehet!
Bocs, így sikerült... Ezt is csak képszerkesztővel...


Lovas Éva. rovata (leva.virtus.hu)
 

Szólj hozzá!

Címkék: afrika kis név szavazás anya állat állatkert orrszarvú főváros

A bejegyzés trackback címe:

https://lovaseva.blog.hu/api/trackback/id/tr13750309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása